Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

ΣΟΥΣΑΜΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ

Αν και έτσι για την "αλητεία" δεν ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή, έκανα και λίγο του κεφαλιού μου!
Υλικά:
 1 κιλό φύλλο βηρυτττού,
1 κιλό σουσάμι ψημένο και αλεσμένο στο μούλτι,
Μισό ποτήρι ζάχαρη
κανέλα, γαρύφαλλο μέσα στο σουσάμι.
Για το σιρόπι:  πέντε ποτήρια ζάχαρη πεντέμισι ποτήρια νερό ξυλάκι κανέλας και μοσχοκάρφια στο σιρόπι, βράζουμε 5 λεπτά και προσθέτουμε στο τέλος 2 βανίλιες και χυμό μισού λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ιδανικά φτιάχνουμε το σιρόπι από την προηγουμένη και το διατηρούμε στο ψυγείο ώστε να είναι κρύο.

Εκτέλεση: Τα φύλλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου  τα στρώνουμε τέσσερα κάτω τέσσερα πάνω, και ενδιάμεσα ανά δύο φύλλα βάζουμε τη γέμιση σουσάμι, λαδώνοντας όλα τα φύλλα με πυρηνέλαιο. Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στην αρχή στους 250 και μόλις πάρει να ροδίζει κατεβάζουμε στους 150 και ψήνουμε συνολικά 1 με 1,5 ώρα. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι μόλις βγει απ το φούρνο. Κόβουμε την άλλη μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου