Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Υλικά συνταγής
Για το σάμαλι:
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
35 γρ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ζάχαρη
1/3 κ.γ. βανίλια
1/3 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
750 ml σόδα αναψυκτικό
250 γρ. ταχίνι
αμύγδαλα λευκά, ανάλατα

Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1/2 λεμονιού τη φλούδα
Εκτέλεση συνταγής
Για το σάμαλι: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τα 2 σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τη βανίλια. Προσθέτετε σταδιακά τη σόδα, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου βάσης 40 εκ. περίπου και απλώνετε στη βάση του το ταχίνι. Στρώνετε από πάνω, με μια μεγάλη κουτάλα, το μείγμα σιμιγδαλιών και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 τουλάχιστον ώρες μέχρι να φουσκώσει. 
Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χαράσετε το σάμαλι επιφανειακά σε κομμάτια, μεγέθους και σχήματος αρεσκείας σας και τοποθετείτε ένα αμύγδαλο, πιέζοντάς το ελαφρώς, στο κέντρο κάθε κομματιού.
Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ ή μέχρι να πάρει να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. 
Για το σιρόπι: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζετε για 8 λ περίπου από την ώρα που θα κοχλάσει. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και αμέσως, όσο είναι καυτό, περιχύνετε το κρύο σάμαλι φροντίζοντας να πάει σε όλα τα σημεία ισομερώς.
Το αφήνετε στην άκρη για 6 περίπου ώρες ή μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι και κρυώσει. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου