Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΣΕΡΙ ΣΠΙΤΙΚΟ (ΣΥΝΤΑΓΉ ΖΩΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Κασέρι
Παίρνουμε 3 λίτρα γάλα. Αν θέλουμε παραπάνω τυρί, 5 λίτρα ή πρόβειο ή αγελαδινό πλήρες. Επίσης στα 3 λίτρα γάλα χυμό 3 λεμονιών, στα 5 χυμό 4 περίπου.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να φουσκώνει, πριν βράσει δηλαδή, ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε δυο λεπτά περίπου μέχρι να κόψει το γάλα.
Όταν κόψει το γάλα, σταματάμε, και περιμένουμε λίγο να κάνει φουσκάλες μεγάλες. Όταν κάνει μεγάλες φουσκάλες, δηλαδή αμέσως μετά, σβήνουμε το μάτι, παίρνουμε ένα τούλι ή ένα τουλπάνι, το βάζουμε σε ένα τρυπητό.
Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το τυρί που έχει βγει πάνω στην κατσαρόλα, το ρίχνουμε στο τούλι που είναι στο τρυπητό. Μετά δένουμε σφιχτά το τούλι να στραγγίξει, το βάζουμε στο τρυπητό και βάζουμε βάρος επάνω για κανένα 12 ωρο να στραγγίξει.
Μετά το ανοίγουμε, βγάζουμε το τούλι, βάζουμε το τυρί σε πιάτο με αλάτι στον πάτο, ρίχνουμε και από πάνω αλάτι και από πάνω ένα πιάτο με βάρος πάλι και το αφήνουμε άλλες δώδεκα ώρες.

Μετά είναι έτοιμο. Οκ δεν το ωριμάζουμε έτσι για μήνες, αλλά έχεις γρήγορα τυρί. Το φυλάσσουμε σε λάδι μέσα άμα θέλουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου