Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΡΙΦΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ ΤΗΣ An Ko

ΥΛΙΚΑ

  • 300 ml χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 αυγό και ένα ασπράδι (κρατάμε τον δεύτερο κρόκο για άλειμμα)
  • 3 κ. σούπας λιωμένο βούτυρο για την ζύμη (40 γρ.)
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. κίτρινο αλεύρι (σταρένιο, όχι καλαμποκίσιο)
  • 1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο για την επάλειψη των φύλλων (110 γρ.)
  • 500 γρ. φέτα και ένα αυγό για την γέμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την μαγιά και την ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη για να αφρίσει η μαγιά. Σ΄ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό με το ασπράδι και τις 3 κ. σούπας λιωμένο βούτυρο.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μια λεκάνη αν κάνετε το ζυμάρι στο χέρι, αναμειγνύουμε 250 γρ. από το ένα αλεύρι και 250 γρ. από το άλλο. Κρατάμε δηλαδή 100 γρ. Μόλις αφρίσει η μαγιά, ανακατεύουμε αυτό το μείγμα με το μείγμα του αυγού και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο από το αλεύρι που κρατήσαμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας και το αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε και την γέμιση. Τρίβουμε την φέτα και την ανακατεύουμε με το αυγό. Προσθέτουμε και λίγο πιπεράκι.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Ανοίγουμε 4 φύλλα με 25-30 εκ. διάμετρο. Τοποθετούμε τα τρία φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, αφού τα βουτυρώσουμε και βάλουμε το 1/3 της γέμισης σε κάθε ένα από αυτά. Το τελευταίο φύλλο, το βάζουμε από πάνω και ουσιαστικά λειτουργεί σαν καπάκι.
Πατάμε απαλά για να φύγει ο πολύς αέρας. Ανοίγουμε τα φυλλαράκια όλα μαζί πια, λίγο περισσότερο από την αρχική διάμετρο, γύρω στα 40-50 εκ. διάμετρο, τα κόβουμε σε λωρίδες και τα στρίβουμε.
Τοποθετούμε τις λωρίδες σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το κρόκο που περίσσεψε. Ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου