Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

35 γρμ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο
35 γρμ. βούτυρο αγελάδος
100 γρμ. γάλα φρέσκο
160 γρμ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
5 γρμ. μαχλέπι κοπανισμένο
5 γρμ. μαστίχα κοπανισμένη ή 5-7 σταγόνες μαστιχέλαιο
100 γρμ. νερό χλιαρό
40 γρμ. μαγιά φρέσκια
650 γρμ. αλεύρι δυνατό Robin-Hood ( δεν βάζουμε περισσότερο, θέλει ακριβώς τόσο)
1 κρόκο για επικάλυψη
αμύγδαλο φιλέ και μαυροκούκκι ( προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, την ζάχαρη, το γάλα, το μαχλέπι και την μαστίχα.
Προσέχουμε να μην καεί και υπερβεί τους 50'. Το κατεβάζουμε απο την φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Σ'ενα αλλο σκεύος διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα του βούτυρου. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΘΟΥΝ Η ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και με τον γάντζο αρχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το πολύ μια κουταλιά αλεύρι. Το δουλεύουμε πάρα πολύ καλά, μέχρις ότου η ζύμη γίνει μιά μπάλλα γύρω απο τον γάντζο. Η διαδικασία αυτή θα πάρει 10-15'. Την μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, κάνουμε ενα σταυρό στην κορυφή, σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ανέβει για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι και χωρίζουμε την ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε κορδόνια, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ( ισως δεν χρειαστεί καθόλου αλεύρι ) και τα πλέκουμε σε πλεξούδες ή κουλούρες.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου μέχρι πάλι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170'-180'. Ανακατεύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και μ'ένα πινέλο αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια. Τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και τα ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε απο την λαδόκολλα. Οταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη και αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε και στην κατάψυξη.
Η συνταγή είναι του Παρλιάρου.
https://www.facebook.com/groups/apo.tin.kouzina.tis.aretis/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου