Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑ

Υλικά για 12 κουλούρια:

▪250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪1 κ.γλ. μπέικιν
▪1 κ.γλ. σόδα
▪50 γρ. Ζάχαρη
▪30 γρ. Μέλι
▪105 γρ. Σπορέλαιο
▪30 γρ. Λεμονάδα με ανθρακικό
▪20 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι
▪ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
▪1 κ.γλ. κονιάκ

Για το γλάσο:


▪ 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
▪ 3 κ.σ χυμό λεμόνι
▪ 4 κ.σ. λικέρ λεμόνι ή οποιοδήποτε έχετε σπίτι σας

Για τις καραμελωμένες φέτες λεμονιού:


▪ 2 φλ. τσαγιού νερό
▪ 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
▪ 2 λεμόνια περίπου για 12 φέτες

Εκτέλεση:


Αρχικά με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις φέτες λεμονιού με 0,5 εκατοστό πάχος και τις καθαρίζω από τυχόν κουκούτσια. Σε μια κατσαρολίτσα βάζω τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν και να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση προσθέτω τις φέτες λεμονιού, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 22'. Μετά τις αφαιρώ και τις αφήνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Για το γλάσο ανακατεύω καλά την άχνη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και το λικέρ μέχρι να γίνει παχύ και ρευστό. Το αφήνω στην άκρη για το στόλισμα.
 
Πάμε στα κουλουράκια τώρα! Σε ένα μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά για τα κουλουράκια, τη ζάχαρη, το μέλι και το ξύσμα και ανακατεύω καλά με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα ρίχνω και τα στερεά υλικά τα οποία έχω ενώσει και ζυμώνω. Μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο αλευράκι, οπότε το ρίχνω λίγο λίγο και βλέπω.  Χωρίζω τη ζύμη σε 12 μέρη και πλάθω στρογγυλά κουλουράκια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και λεία και να μη σκάει στις ακρες όταν πλάθω το μπισκότο.

Τα αραδιάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 15'. Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
Τώρα φτάσαμε στο ωραιότερο σημείο. Βουτάμε ένα ένα κουλουράκι με τη μία πλευρά στο γλάσο,
έπειτα βάζουμε και από μία φετούλα λεμόνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα και να σταθεί το γλάσο. Έτοιμα!!
http://voutyromelo.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html?m=0
 Τα ίδια κουλουράκια σε μια παραλλαγή με επικάλυψη σοκολάτας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου