Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ (γιαγιά Μαίρη εν δράσει)

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
    1 λίτρο γάλα
    110 γραμ ζάχαρη
    120 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
    1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα κανταΐφι
    4 αβγά
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι 
    και 2 βανίλιες
    μια χούφτα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ς που θα μπει όταν είναι ψημένα τα γαλακτομπουρεκα 
     
    Υλικά για το σιρόπι
    650 ζάχαρη 
    400 νερό
    ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
    ένα ξύλο κανέλας
  • Εκτέλεση
    σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
    ριχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
    όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και ριχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
    στην συνέχεια τα ριχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!! 
    όταν είναι κρύα η κρέμα μας βάζουμε σε ένα μπολάκι αφού πρώτα τα ξεμαλλιάσουμε
    λίγα λίγα τα φύλλα από το κανταΐφι να κάνουμε μια φωλίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ να περισσεύει φύλλο έξω από το μπολάκι!!! 
    βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα μέσα στην φωλίτσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το μπολάκι, μόλις το κλείσουμε όλο το τουμπάρουμε σε ένα ταψί!!!!!
    όταν είναι όλα τα γαλακτομπουρεκακια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!


    εκτέλεση σιρόπι
    την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπουρεκα από τον φούρνο!!!!
    βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ριχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!! 
    καλή επιτυχία!!!! 
    είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!
    και κάτι ακόμα το φιστικί να το βάλετε όταν είναι έτοιμα τα γαλακτομπουρεκα γιατί αν το βάλετε πριν θα σας καεί και δεν θα είναι ωραίο!!!!

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ: Εγώ γενικά το κανταίφι το φτιάχνω και το σιροπιάζω ως εξής: 1 κιλό ζάχαρη, 4 ποτήρια νερού νερό (για ένα πακέτο  δηλ. 1/2 κιλού κανταίφι) και το βράζω 12 λεπτά προσθέτοντας στο τέλος το χυμό μισού λεμονιού περίπου. Στο σιρόπιασμα το κανταίφι μου είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου