Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΡΟΛΑΚΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ (ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ)

ΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη

1 ξερή μαγιά (7 γρ)
180 γρ. γάλα σε θερμοκρασία σώματος
120+50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
600 γρ. αλεύρι
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 μεγάλα αυγά
ξύσμα από το ένα λεμόνι

Για τη γέμιση

200 γρ. ζάχαρη
1/4 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
το μισό χυμό λεμονιού
ξύσμα από το ένα λεμόνι

Για την επικάλυψη

200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
το μισό χυμό λεμονιού
ξύσμα από το 1 λεμονι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα και σκορπίζουμε από πάνω τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αν θέλουμε περιμένουμε λίγα λεπτά για να αφρίσει. Με το φτερό χτυπάμε το γάλα με τη μαγιά, προσθέτουμε τα 120 γρ βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη και μια κούπα από το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο, τα αυγά ένα ένα και το υπόλοιπο αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού. Αλλάζουμε το φτερό με το γάντζο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε τη ζύμη μέσα, την γυρνάμε για να καλυφθεί παντού με λάδι και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μια ώρα…
Για τη γέμιση
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού και το μοσχοκάρυδο και με τα δάχτυλά μας ή με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους. Θέλουμε να πάρουμε ένα υλικό σα βρεμένη άμμο. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού όχι απαραίτητα όλον. Θέλουμε να πάρουμε μια υγρή πάστα. Αλείφουμε ένα ταψάκι 30Χ25 με βούτυρο ή λάδι. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος 40Χ25 εκ. Απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης τα 50 γρ βούτυρο και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού ώστε να πάει παντού. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε 12 φέτες που τις βάζουμε στο ταψάκι. Καλό είναι όπως βάζουμε την κάθε φέτα στο ταψάκι να τσιμπάμε λίγο τη ζύμη στην κάτω μεριά για να μην χυθεί στο ψήσιμο το μείγμα της ζάχαρης και του λεμονιού…Κλείνουμε το ταψάκι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι 24 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει, να φουσκώσει και να γίνουν ωραία τα ψωμάκια μας.
Καθώς ψήνονται ετοιμάζουμε την επικάλυψη χτυπώντας στο μίξερ, στο μπλέντερ ή στο χέρι το τυρί, τη ζάχαρη και το χυμό μέχρι να πάρουμε μια ωραία γλυκόξυνη κρέμα που την απλώνουμε πάνω στα ρολά μας όταν βγουν από το φούρνο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα και σερβίρουμε.Συνταγη απο τον Α. Πετρετζικη


****Από τη φίλη μας Dimitra Stamataki****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου