Υλικά
1 φακελάκι ξηρής μαγιάς
¼ φλ. χλιαρό νερό
2 κ.τ. ζάχαρη
2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.τ. αλάτι
1/3 φλ. ολόπαχο γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
6+3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
αλάτι με σκόρδο (υπάρχει έτοιμο στα ράφια των μπαχαρικών)
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
2 φλ. τριμμένο τσένταρ ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί σας αρέσει
Εκτέλεση
Αδειάστε τη μαγιά σ’ ένα μικρό μπολ και ρίξτε μέσα το χλιαρό νερό.
Πασπαλίστε με τη ζάχαρη και ανακατώστε να διαλυθούν.
Αφήστε τη στην άκρη να ενεργοποιηθεί.
Σε 5 λεπτά θα τη δείτε να βγάζει φουσκάλες. Είναι έτοιμη.
Αν δε γίνει αυτό, προσπαθείστε ξανά με νέα μαγιά και λιγότερο ζεστό νερό.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ με το άγκιστρο για ζύμη, ενώστε το αλεύρι με το αλάτι.
Ρίξτε μετά το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά.
Ανακατώστε τα λίγο να ενωθούν και προσθέστε την ενεργοποιημένη μαγιά.
Δουλέψτε το μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη ή αν το κάνετε με το χέρι, ζυμώστε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε μια απαλή και ελαστική ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχετε ψεκάσει με λίγο λάδι για να μην κολλάει, καλύψτε το καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, πλάστε το σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα παραλληλόγραμμο 38x40cm.
Πάρτε μια φόρμα ψωμιού 10x20cm και βουτυρώστε καλά το εσωτερικό της.
Τώρα, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το παραλληλόγραμμο της ζύμης σε 4 ίσα κομμάτια από την πλευρά των 40cm και σε 5 ίσα κομμάτια από την πλευρά των 38cm.
Θα πρέπει να έχετε 20 κομμάτια 10×7.5cm.
Τώρα, πασπαλίστε γενναιόδωρα το εσωτερικό της φόρμας, αλλά και τα παραλληλόγραμμα κομμάτια ζύμης με το αλάτι σκόρδου και μετά με την παρμεζάνα και το κίτρινο τυρί.
τηρίξτε τώρα τη φόρμα όρθια στη πιο στενή πλευρά της και με μια σπάτουλα, μεταφέρετε τα κομμάτια της ζύμης και τοποθετείστε τα το ένα πάνω στο άλλο.
Μην τα πιέστε μεταξύ τους, απλά ακουμπείστε το ένα πάνω στο άλλο.
Τώρα γυρίστε το να κάθεται κανονικά στη βάση του, σκεπάστε το καλά με μια μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για καμιά ώρα, σε ζεστό μέρος.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Ψήστε τη φόρμα για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το τυρί τραγανό και σκούρο και το κέντρο του ψωμιού να έχει ψηθεί καλά.
Απομακρύνετε από το φούρνο και με το πινέλο περάστε το ψωμί σας με λιωμένο βούτυρο.
Αφαιρέστε το από τη φόρμα και αρχίστε το τσίμπημα.
http://spoons.gr/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CF%8C%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF/
1 φακελάκι ξηρής μαγιάς
¼ φλ. χλιαρό νερό
2 κ.τ. ζάχαρη
2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.τ. αλάτι
1/3 φλ. ολόπαχο γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
6+3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
αλάτι με σκόρδο (υπάρχει έτοιμο στα ράφια των μπαχαρικών)
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
2 φλ. τριμμένο τσένταρ ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί σας αρέσει
Εκτέλεση
Αδειάστε τη μαγιά σ’ ένα μικρό μπολ και ρίξτε μέσα το χλιαρό νερό.
Πασπαλίστε με τη ζάχαρη και ανακατώστε να διαλυθούν.
Αφήστε τη στην άκρη να ενεργοποιηθεί.
Σε 5 λεπτά θα τη δείτε να βγάζει φουσκάλες. Είναι έτοιμη.
Αν δε γίνει αυτό, προσπαθείστε ξανά με νέα μαγιά και λιγότερο ζεστό νερό.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ με το άγκιστρο για ζύμη, ενώστε το αλεύρι με το αλάτι.
Ρίξτε μετά το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά.
Ανακατώστε τα λίγο να ενωθούν και προσθέστε την ενεργοποιημένη μαγιά.
Δουλέψτε το μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη ή αν το κάνετε με το χέρι, ζυμώστε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε μια απαλή και ελαστική ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχετε ψεκάσει με λίγο λάδι για να μην κολλάει, καλύψτε το καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, πλάστε το σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα παραλληλόγραμμο 38x40cm.
Πάρτε μια φόρμα ψωμιού 10x20cm και βουτυρώστε καλά το εσωτερικό της.
Τώρα, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το παραλληλόγραμμο της ζύμης σε 4 ίσα κομμάτια από την πλευρά των 40cm και σε 5 ίσα κομμάτια από την πλευρά των 38cm.
Θα πρέπει να έχετε 20 κομμάτια 10×7.5cm.
Τώρα, πασπαλίστε γενναιόδωρα το εσωτερικό της φόρμας, αλλά και τα παραλληλόγραμμα κομμάτια ζύμης με το αλάτι σκόρδου και μετά με την παρμεζάνα και το κίτρινο τυρί.
τηρίξτε τώρα τη φόρμα όρθια στη πιο στενή πλευρά της και με μια σπάτουλα, μεταφέρετε τα κομμάτια της ζύμης και τοποθετείστε τα το ένα πάνω στο άλλο.
Μην τα πιέστε μεταξύ τους, απλά ακουμπείστε το ένα πάνω στο άλλο.
Τώρα γυρίστε το να κάθεται κανονικά στη βάση του, σκεπάστε το καλά με μια μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για καμιά ώρα, σε ζεστό μέρος.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Ψήστε τη φόρμα για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το τυρί τραγανό και σκούρο και το κέντρο του ψωμιού να έχει ψηθεί καλά.
Απομακρύνετε από το φούρνο και με το πινέλο περάστε το ψωμί σας με λιωμένο βούτυρο.
Αφαιρέστε το από τη φόρμα και αρχίστε το τσίμπημα.
http://spoons.gr/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CF%8C%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου