Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ

Υλικά για 4 άτομα:
1/2 κιλό ρεβίθια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
200 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. Σούπας ξερό, κοπανισμένο στο γουδί σε σκόνη
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα φέτας:
125 ml γάλα φρέσκο (ή μισό- μισό με κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά - για πιο λείο και πλούσιο αποτέλεσμα)
300 γρ. φέτα
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε γάστρα (κατά προτίμηση πήλινη) ή σε άλλο σκεύος με καπάκι για το φούρνο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και καλύπτουμε καλά τα υλικά με νερό.
Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 120° C για περίπου 3 - 4 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια και να χυλώσουν.
Κρέμα φέτας: Ζεσταίνουμε το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος - κρέμας) και μόλις πάει να φουσκώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά. «Σπάμε» τη φέτα με τα χέρια, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη ρίγανη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.

Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε τα ρεβίθια και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 - 2 κουτ. σούπας από την κρέμα φέτας.
Παραλλαγή της κρέμας  για δίαιτα μονάδων
Χτυπούμε τη φέτα στο μπλέντερ ή στο μούλτι με λάδι ωμό (προσθέτουμε και λίγο καυτερό αν μας αρέσει) και στην ουσία κάνουμε μια χτυπητή ή τυροκαυτερή. Βάζουμε και λάδι ωμό στα ρεβύθια δηλαδή στο τέλος τους ψησίματος κι έχουμε φαγάκι με τρεις μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου