Υλικά για 4 άτομα:
1/2 κιλό ρεβίθια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
κομμένο σε μικρά κυβάκια
200 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας
«φυλλαράκια» φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. Σούπας ξερό,
κοπανισμένο στο γουδί σε σκόνη
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα φέτας:
125 ml γάλα φρέσκο (ή
μισό- μισό με κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά - για πιο λείο και πλούσιο αποτέλεσμα)
300 γρ. φέτα
1 κουτ. σούπας φύλλα
φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια
από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε γάστρα
(κατά προτίμηση πήλινη) ή σε άλλο σκεύος με καπάκι για το φούρνο. Προσθέτουμε
τα κρεμμύδια, το λάδι, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και καλύπτουμε καλά τα υλικά
με νερό.
Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 120° C για περίπου 3 - 4 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια και να χυλώσουν.
Κρέμα φέτας: Ζεσταίνουμε το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος - κρέμας) και μόλις πάει να φουσκώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά. «Σπάμε» τη φέτα με τα χέρια, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη ρίγανη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.
Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 120° C για περίπου 3 - 4 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια και να χυλώσουν.
Κρέμα φέτας: Ζεσταίνουμε το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος - κρέμας) και μόλις πάει να φουσκώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά. «Σπάμε» τη φέτα με τα χέρια, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη ρίγανη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.
Την αφήνουμε στο ψυγείο
για 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε τα ρεβίθια και
τα μοιράζουμε στα πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 - 2 κουτ. σούπας από την
κρέμα φέτας.
Παραλλαγή της κρέμας για δίαιτα μονάδων
Χτυπούμε τη φέτα στο
μπλέντερ ή στο μούλτι με λάδι ωμό (προσθέτουμε και λίγο καυτερό αν μας αρέσει)
και στην ουσία κάνουμε μια χτυπητή ή τυροκαυτερή. Βάζουμε και λάδι ωμό στα
ρεβύθια δηλαδή στο τέλος τους ψησίματος κι έχουμε φαγάκι με τρεις μονάδες.
ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου