Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΛΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
500 γρ. γάλα
150 γρ. ζάχαρη
6 κρόκους
30 γρ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. κακάο
2 βανίλιες
15 γρ. βούτυρο
Για τα σου
110 γρ. βούτυρο
130 γρ. αλεύρι
250 γρ. νερό
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
4 μεγάλα αυγά & 1 κρόκο
Για την επικάλυψη
Κουβερτούρα
Φιστίκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλο το γάλα και τη μισή ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και την άλλη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το κακάο, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μόλις βράζει γάλα, το προσθέτουμε σιγά-σιγά στους κρόκους και, στη συνέχεια, επιστρέφουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. 
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο και αδειάζουμε όλη την κρέμα σε ένα ταψί. Καλύπτουμε με μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα σου
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και βούτυρο, ζάχαρη, αλάτι και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και αλεύρι και ανακατεύουμε. Όσο είναι ζεστό το μείγμα, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Βάζουμε το μείγμα στο κορνέ και σε ταψί με λαδόκολλα δημιουργούμε μικρά εκλέρ. Βουτάμε ένα πιρούνι σε νερό και χαράζουμε γραμμές στην επιφάνεια του εκλέρ. Αλείφουμε από πάνω με κρόκο αυγού, αραιωμένο σε λίγο νερό, και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Γεμίζουμε τα εκλέρ με την κρέμα σοκολάτας και στην επιφάνεια ρίχνουμε λιωμένη σοκολάτα και φιστίκια.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ "ΣΟΥ"
Για τη ζύμη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και το βάζουμε να βράσει. Όταν λιώσει το βούτυρο αφαιρούμε από τη φωτιά και με μιας προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα δυνατά μέχρι που θα έχουμε μια ωραία ζύμη. Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, τη χαμηλώνουμε και ξεκινάμε ανακατεύοντας με την κουτάλα να κάνουμε τη ζύμη πιο σφιχτή εξατμίζοντας λίγο από το νερό της. Αυτό κρατάει γύρω στο λεπτό και είναι έτοιμη η ζύμη όταν γίνεται πια μια μπάλα…
Αφαιρούμε από το κατσαρολάκι και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ όπου έχουμε τον πλακέ αναδευτήρα ή το σύρμα.
Ξεκινάμε και δουλεύουμε τη ζύμη λίγο μόνη της για να κρυώσει ενώ σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Ξεκινάμε και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε να απορροφηθεί το κάθε ένα πριν ρίξουμε το επόμενο.. Όταν ρίξουμε και το τρίτο τότε κοιτάμε τη ζύμη να δούμε αν θέλει και το τέταρτο. Αν το χρειάζεται ή όχι έχει να κάνει με ο πόσο "στεγνή" είναι η ζύμη και το πόσο μεγάλα είναι τα αυγά. (Καλό θα είναι το τέταρτο αυγό να το ανακατέψουμε και να το χτυπήσουμε μόνο του ώστε αν χρειαστεί να μην το ρίξουμε όλο). Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ελαστική και να τρέχει πολύ αργά και ελάχιστα όταν σηκώσουμε λίγη με ένα κουτάλι από το μπολ του μίξερ. Αν στέκεται πάνω στον αναδευτήρα πρέπει να ρίξουμε και το τέταρτο αυγό.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ και ετοιμάζουμε 1 -2 ταψάκια στρώνοντας λαδόκολλα πάνω τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Κάνουμε 10-12 κορδόνια ζύμης πάνω  στα ταψάκια (περίπου 8 εκ μήκος) . Με την πίσω μεριά ενός πιρουνιού κάνουμε απαλά γραμμές επάνω στα κορδόνια.
Αλείφουμε με το αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220, χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά. Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα αφού τον σβήσουμε για να στεγνώσουν καλύτερα και ακόμα καλύτερα θα είναι να τα γεμίσουμε την επόμενη μέρα. 




1 σχόλιο:

  1. και σε ποση ωρα θα ειναι ετοιμα; θα ειναι γευστικα τουλασχιστον σαν κατεψυγμενα γλυκα. εγω εμπιστευομαι μονο απο εδω www.papa-pastry.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή