Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΜΟΝΟ



ΥΛΙΚΑ











2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
700 γραμ (500+200) γάλα
700 γραμ ζάχαρη
10 αυγά
150 γρ. μαγιά
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 βιτάμ (ή μαργαρίνη με 25% βούτυρο) ή 200 γρ βιτάμ και 50 γρ. φρέσκο βούτυρο.
μαχλέπι και κακουλέ για άρωμα
Ολα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ανοίγουμε λακούβα στο αλεύρι μας κι εκεί διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τα μυρωδικά μαχλέπι, κακουλέ με το χλιαρό νερό.
Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει πολύ καλά το γάλα και μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά χρησιμοποιούμε τα 500 γρ. μόνο (κρατάμε χώρια τα 200 γραμ για να τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί) διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη και στη συνέχεια αφού έχει πέσει η θερμοκρασία του, ρίχνουμε μέσα και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα γάλα, ζάχαρη, αυγά και το ρίχνουμε στο αλεύρι μας. Εκεί βλέπουμε, αν δε φτάσει το υγρό μας προσθέτουμε και όσο χρειαστεί από το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη (προσοχή μόνο νάχει πέσει η θερμοκρασία του και να είναι χλιαρό).
 Ζυμώνουμε με το βιτάμ και το αφήνουμε να ανεβεί.
 Όταν διπλασιαστεί πλάθουμε τα τσουρέκια, τα αφήνουμε να ανεβούν ξανάκαι μέσα  στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στην αρχή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά και μετά στους 150-170 βαθμούς για 50 -60 λεπτά σύνολο.
Πλάθουμε πλεξούδες με 4 λωρίδες όπως μας δείχνει ο Ακης στο παρακάτω βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=lAebUN67z0M
Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε όλη τη διαδικασία ζυμώματος
https://www.youtube.com/watch?v=OLoU64BBd_g
Και εδώ οι πλεξούδες
https://www.youtube.com/watch?v=8t7nH-t6YxE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου