Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ)



Μια συνταγή από τη Maria Chatzisimou

Υλικά για 1 κιλό σύκα!!!

1 κιλό συκαλάκια ( μικρά άγουρα)
1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα (σαν στραγάλι)
1 κιλό ζάχαρη
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2-3 κουταλιές σούπας γλυκόζη
Αρμπαρόριζα ή βανίλια (για άρωμα)

1)Κόβουμε λίγο λοξό το κοτσανάκι του και με μια σούβλα ή μυτερό μαχαιράκι το τρυπάμε από κάτω το συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι,
αν θέλουμε το ξεφλουδίζουμε ελαφρά σε 4 σημεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά το σιρόπι, είναι 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη,
'Ομως το σύκο απορροφά πάρα πολύ σιρόπι και μόνο με την διπλή δόση,
έχουμε αρκετό για να σκεπαστεί το γλυκό στα βάζα! Η διπλή δόση, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δεν πρέπει να σας φοβήσει!
Ανάλογα τα σύκα, ίσως χρειαστούμε λίγο σιρόπι ακόμα!!!

2) Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα γαλαζόπετρας! ('Ιση με ένα ρεβύθι!).
Την βρισκουμε σε φυτωρια, γεωπονους και γενικα οπου πωλουνται φυτοφαρμακα...
Δεν πρεπει να μας φοβιζει το γεγονος οτι ειναι φαρμακο! Σε μικρη ποσοτητα,
δεν μας επηρεαζει καθολου! Ζηταμε μια χουφτιτσα,
σε μορφη πετρας, οχι σκονης και τονιζουμε πως τη θελουμε για να βαλουμε λιγη σε γλυκο συκο!

3) Βράζουμε τα σύκα σε νερό που έχουμε βάλει τη γαλαζόπετρα,
για 10 λεπτά. Τα ριχνουμε μεσα απο την αρχη και ξεκιναμε να μετραμε τα 10 λεπτα,
οταν ξεκινησει να κοχλαζει!

4) Τα ξεβγάζουμε πολύ καλά!!! Ξεβγάζουμε λίγο και την κατσαρόλα..

5) Τα στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, το βράσιμο (για 5 λεπτάκια), το ξέβγαλμα και το στράγγισμα!

6) Τα βάζουμε σε μία λεκανη ή μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό.
Ειναι σημαντικο να γινει αυτο το βημα, γιατι ετσι μονο ξεπικριζουν στα σιγουρα!!!

7) Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντάς τα,
όσο μπορούμε χωρίς να τα χαλάσουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται!
Αν θέλουμε, πριν τα πιέσουμε, μπορούμε να βάλουμε ξεφλουδισμένο αμυγδαλάκι και μετά να τα σφίξουμε για να βγει το νερό!

8 ) Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.
Το βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα σύκα,
βράζοντάς τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά περίπου.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Προσωπικά, βάζω τη διπλάσια ποσότητα σε σιρόπι, από αυτή που αναφέρεται στα υλικά,
γιατί τα σύκα έχουν την ιδιότητα να το πίνουν και να μην έχουμε μετά αρκετό, για να καλυφθούν τα βάζα!!!

9) Την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε το γλυκό να δέσει. Αν δουμε πως εχει απορροφηθει το σιροπι,
φτιαχνουμε μια εξτρα δοση σε αλλη κατσαρολα, παλι με 1 κιλο ζαχαρη και 4 φλυτζανια νερο.
Βραζουμε για 10 λεπτα απο τη στιγμη που κοχλαζει και το ριχνουμε μεσα στο γλυκο.
Συνεχιζουμε κανονικα το δεσιμο του σιροπιου και προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι.
Επισης, αν τα συκαλάκια έχουν μαλακώσει πολύ, μπορούμε να δέσουμε μόνο το σιρόπι τους και στο τέλος να ρίξουμε μέσα τα φρούτα.
Προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι.
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Αν κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι, καλύτερα να αποθηκευτεί κατευθείαν στο ψυγείο!

Εγώ τα καθάρισα και από κάτω με ένα μυτερό μαχαιράκι!
Και έκανα 4-5 τρυπούλες γύρω από το συκαλάκι μου με ένα ξυλάκι για σουβλάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου