Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά συνταγής
  • 3 μισά στήθη κοτόπουλου
  • 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 250 γρ. μανιτάρια, κομμένα στη μέση
  • 1/2 φλ. πλιγούρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. βασιλικός
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού σαγκρία ή κόκκινο κρασί
  • 4 + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για τη μπεσαμέλ φέτας:
  • 410 ml γάλα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 250 γρ. τυρί φέτα ψιλο-θρυμματισμένη
  • 50 γρ. κίτρινο τυρί (τσένταρ, ένταμ, εμεντάλ) + 200 γρ. επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός και θυμάρι
  • 1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
1.      Κόβετε τα 3 στήθη κάθετα για να έχετε 3 μονά στήθη. Τα βάζετε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και τα χτυπάτε να λεπτύνουν και φαρδύνουν ελαφρώς. Μετά κόβετε κάθετα το κάθε ένα ώστε να έχετε 6 κομμάτια.
2.      Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι, τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ροδαλό χρώμα. Τα αφαιρείτε σε πιατέλα. Ρίχνετε στο τηγάνι τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. 
3.      Προσθέτετε και τα μανιτάρια και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το βασιλικό και σβήνετε με τη σαγκρία ή το κόκκινο κρασί. Μόλις απορροφηθεί το κρασί, αφαιρείτε από τη φωτιά το τηγάνι, προσθέτετε το μαϊντανό και τα ντοματίνια, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη.
4.      Για τη μπεσαμέλ με τυρί φέτα: Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το κορν φλάουερ και ανακατεύετε ζωηρά. Μόλις αρχίσει να “δένει” το μείγμα, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τη ρίγανη, το βασιλικό, το θυμάρι, το πιπέρι και ανακατεύετε.
5.      Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, ρίχνετε το τυρί φέτα και τα 50 γρ. από το κίτρινο τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και έχετε ένα αρκετό σφιχτό μείγμα. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.  
6.      Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Παίρνετε ένα πυρέξ και πασπαλίζετε τη βάση του με το πλιγούρι. Στρώνετε από πάνω τα 6 κομμάτια κοτόπουλου το ένα δίπλα στο άλλα, από πάνω στρώνετε ισομερώς το μείγμα κρεμμυδιών, πιπεριάς, μανιταριών.
7.      Απλώνετε από πάνω τη μπεσαμέλ φέτας, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα 200 γρ. κίτρινο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-20 λ μέχρι να ροδίσει. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε 10-15 λ να σταθεί και σερβίρετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου