1 1/2 ποτήρι (νερού) νερό
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κιλού περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα ή γκούντα (προαιρετικά)
Ζεσταίνουμε σε μπρίκι το νερό (να μην κάψει)
Αδειάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολάκι στο οποίο προσθέτουμε τη μαγιά και το 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και αφού ανακατέψουμε περιμένουμε 1-2 λεπτά να "ανεβεί" η μαγιά.
Το υπόλοιπο νερό το τοποθετούμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για τη συνταγή μας και προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο -λίγο το αλεύρι καθώς και τη μαγιά που έχει ήδη ανεβεί, ανακατεύοντας συνεχώς προσπαθώντας να επιτύχουμε ένα ζυμάρι πολύ πολύ μαλακό που να κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε σκεπασμένο να ανεβεί για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Μόλις είναι έτοιμο αδειάζουμε το υλικό σε δύο μακρόστενες φόρμες ή ένα στρόγγυλο ταψάκι (μεσαίο μέγεθος) το οποίο έχουμε αλείψει προηγουμένως με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα 2/3 της ποσότητας τυριών. Διπλώνουμε το ζυμάρι ώστε να πάρει μέσα τα τυριά και το απλώνουμε ξανά στο ταψί ή στις φόρμες.
Πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για περίπου 30 -35 λεπτά ή ωσότου ροδίσει καλά
Λίγα μυστικά ακόμα
Οσον αφορά τη φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, όπως επίσης και σε ότι αφορά τα άλλα τυριά που έτσι κι αλλιώς είναι προαιρετικά.
Η ποσότητα στο αλεύρι είναι σχεδόν ενδεικτική γιατί μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1/2 κιλό ανάλογα και με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε.
Τέλος με το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικό νηστίσιμο ελαιόψωμο αντικαθιστώντας τα τυριά με 200 γρ. περίπου ελιές της αρεσκείας σας χωρίς κουκούτσια.
Τη συνταγή ανέβασα εγώ στο http://www.sintagespareas.gr/sintages/tiropsomo-paneikolo-kai-nostimo.html#ixzz3QrXkPf00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου