Υλικά
Ζύμη
- 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
- 1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαργαρίνη λιωμένη
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει, περίπου 1 κιλό
Γέμιση
- 1 κιλό πατάτες ή 5-6 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υγρά και λιώνουμε μέσα και
τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις ανακατέψουμε όλα τα υγρά
αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο έως ότου η ζύμη γίνει μέτρια, ούτε
πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή. Ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε
και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση
Όση ώρα “ξεκουράζεται” η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε
τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Σε ένα τηγάνι
τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Λιώνουμε τις πατάτες με
το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ. Προσθέτουμε στο τηγάνι
με το καβουρντισμένο κρεμμυδάκι τον πουρέ πατάτας, το αλάτι, το
πιπέρι, τη ρίγανη, την πάπρικα και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε ελαφρά
να ενωθούν όλα τα υλικά. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Μόλις γίνει το ζυμάρι, παίρνουμε λίγη ζύμη στο χέρι μας, σε
μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι, το πλάθουμε στην παλάμη μας και το
ανοίγουμε με τα χέρια μας σε στρόγγυλο σχήμα (λίγο πιο μεγάλο από πιατάκι του
καφέ). Κάθε φορά που ανοίγετε ένα κομματάκι ζύμης, βάλτε λίγο ελαιόλαδο στις
άκρες των δαχτύλων σας για να μην κολλάει στα χέρια σας.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε λίγη γέμιση και τη βάζετε στη μέση του ζυμαριού. Κλείνετε τη γέμιση σαν πουγκάκι και το πατάτε με το χέρι σας να πάρει οβάλ σχήμα, ώστε το “κλείσιμο” να πάει στη μέση.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε λίγη γέμιση και τη βάζετε στη μέση του ζυμαριού. Κλείνετε τη γέμιση σαν πουγκάκι και το πατάτε με το χέρι σας να πάρει οβάλ σχήμα, ώστε το “κλείσιμο” να πάει στη μέση.
Τηγανίζεται σε άφθονο (να τα σκεπάζει) καυτό λάδι με την
ένωση προς τα κάτω. Τα γυρίζετε να τηγανιστούν και από τις δύο μεριές μέχρι να
ροδοκοκκινήσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά.
Σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου