ΠΙΣΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
Για την ζύμη
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 30γρ.ωνωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
• 1 κουτ.γλ. αλάτι
• 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
• 1 κουτ.σούπας ξύδι
• 2 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 500-550 γρ.περίπου χλιαρό νερό
• 2 φλυτζ.τσαγιού ηλιέλαιο για το τηγάνισμα (400ml)
Για την ζύμη
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 30γρ.ωνωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
• 1 κουτ.γλ. αλάτι
• 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
• 1 κουτ.σούπας ξύδι
• 2 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 500-550 γρ.περίπου χλιαρό νερό
• 2 φλυτζ.τσαγιού ηλιέλαιο για το τηγάνισμα (400ml)
Γιά την
γέμιση
• 1/2 κιλό κιμά
• 350-400 γρ. ξερά κρεμμύδια
• 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 2-3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
• 3-4 κουτ.γλυκού αλάτι
• 1/2 κουτ.γλυκού μαύρο πιπέρι
• 1/2 κιλό κιμά
• 350-400 γρ. ξερά κρεμμύδια
• 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 2-3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
• 3-4 κουτ.γλυκού αλάτι
• 1/2 κουτ.γλυκού μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε ένα βαθύ τηγάνι και θερμοκρασία στα 2/3 της κουζίνας σας σωτάρουμε σκέτο τον κιμά χωρίς λάδι για 10 λεπτά περίπου να ψηθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του.
2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια αφού πρώτα τα πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα φλυτζ. του καφέ νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο 1-2 και σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα.
3. Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε για άλλη 1/2 ώρα.Τέλος αποσύρρουμε τον κιμά που είναι έτοιμος για να κρυώσει.
4. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αν έχουμε νωπή μαγιά την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με το ξύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να αφήνει τα τοιχώματα της λεκάνης καθαρά.
5. Σκεπάζουμε την λεκάνη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για μία ώρα περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου.
6. Κόβουμε από την ζύμη μικρές ποσότητες 50γρ.περίπου όπως ένα μεγάλο καρύδι και με τον πλάστη κάνουμε πιτάκια στο μέγεθος πιάτου του φρούτου και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας περίπου γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο της πίτας.
7. Βρέχοντας την άκρη των δαχτύλων μας ποτίζουμε γύρω-γύρω τα πιτάκια και τα κλείνουμε για να κολλήσουν καλά και να γίνουν σαν μισοφέγγαρα.
8. Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία 2/3 για 2,5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινα. Σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα την άλλη μέρα.
1. Σε ένα βαθύ τηγάνι και θερμοκρασία στα 2/3 της κουζίνας σας σωτάρουμε σκέτο τον κιμά χωρίς λάδι για 10 λεπτά περίπου να ψηθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του.
2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια αφού πρώτα τα πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα φλυτζ. του καφέ νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο 1-2 και σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα.
3. Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε για άλλη 1/2 ώρα.Τέλος αποσύρρουμε τον κιμά που είναι έτοιμος για να κρυώσει.
4. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αν έχουμε νωπή μαγιά την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με το ξύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να αφήνει τα τοιχώματα της λεκάνης καθαρά.
5. Σκεπάζουμε την λεκάνη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για μία ώρα περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου.
6. Κόβουμε από την ζύμη μικρές ποσότητες 50γρ.περίπου όπως ένα μεγάλο καρύδι και με τον πλάστη κάνουμε πιτάκια στο μέγεθος πιάτου του φρούτου και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας περίπου γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο της πίτας.
7. Βρέχοντας την άκρη των δαχτύλων μας ποτίζουμε γύρω-γύρω τα πιτάκια και τα κλείνουμε για να κολλήσουν καλά και να γίνουν σαν μισοφέγγαρα.
8. Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία 2/3 για 2,5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινα. Σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα την άλλη μέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου