Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ



ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου) ή 125 γραμ αγελαδινό και 125 γραμ φυτίνη
250-300 γρ. ζάχαρη (ή καλύτερα άχνη)
2 αυγά
1/4 φλ. γάλα
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1/2 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του) ή μία βανιλίνη
550 γρ. αλεύρι (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια)
1 1/2 κ.γ. μπέικιν
1  ολόκληρο αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι για το άλλειμα 


Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με το εξάρτημα που λέγεται σύρμα να αφρατέψει λίγο και ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει καλά και να ασπρίσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο, λίγο το γάλα και αφού απορροφηθεί ρίχνουμε τα αυγά τμηματικά τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Σταματάμε το χτύπημα, βάζουμε το εξάρτημα που λέγεται μπράτσο και βάζουμε ξανά σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε στο μίξερ λίγο, λίγο. Κάνουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1/2 ώρα να σφίξει λίγο και ξεκινάμε το πλάσιμο. Πλάθουμε κορδόνια 15 εκ. και διπλώνουμε στα τρία ενώνοντας με πάτημα την άκρη. Έτσι σχηματίζουμε βαρκούλες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε καλά με το αραιωμένο αυγό. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου