Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



ΥΛΙΚΑ
25-30 συκαλάκια μεγέθους περίπου καρυδιού
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξυνό
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
5 κούπες νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ξεπίκρισμα του σύκου.
Καθαρίζουμε τα σύκα με τον τρόπο που μας αρέσει (ρίγες κάθετα ή οριζόντια ή ξεφλουδίζουμε κυκλικά).
Στο στάδιο αυτό εγώ τα αφήνω μια νύχτα σε λεκανίτσα με νερό που τα σκεπάζει καλά.
Στη συνέχεια σε νερό που βράζει τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά κάνοντας τη διαδικασία αυτή 3 φορές.
(Μετά από κάθε ζεμάτισμα τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα στίβουμε καλά πριν τα ξαναζεματίσουμε).
Στο τελευταίο ζεμάτισμα τα στίβουμε καλά και πάλι και μπορούμε να τα αφήσουμε να σταθούν για 1-2 ώρες σε απορροφητικό χαρτί.
(Προσοχή κατά το στίψιμο να μη διαλυθούν τα σύκα, σ.σ. το είχα πάθει κι αυτό μια χρονιά!!)
2. ΣΙΡΟΠΙ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξυνό να βράσουν γύρω στα 15 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα σύκα και βράζουμε αρχικά για 30 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί όλη νύχτα. Την επομένη ελέγχουμε το σιρόπι και βράζουμε αναλόγως για 10- 15 λεπτά προσθέτοντας και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γλυκόζη.
Στα γλυκά του κουταλιού δεν υπάρχει ακριβής χρόνος βρασμού οπότε και οι χρόνοι που δίνω είναι ενδεικτικοί. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο για να δέσει το σιρόπι κι έτσι η καθεμιά μας έχει τον τρόπο της για να το ελέγχει αυτό. Εγώ συνήθως κοιτάω πότε αρχίζει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια και τότε είναι έτοιμο.
Το βάζουμε σε βάζα αφού κρυώσει. Αν το σιρόπι μας έχει δέσει καλά δεν έχει φόβο να χαλάσει το γλυκό μας και διατηρείται εκτός ψυγείου. Βέβαια το καλοκαιράκι τρώγεται κρύο και συνοδεύει τέλεια το αγαπημένο μας παγωτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου